Speakers inbouwen in een standaard dashboard

Op onderstaande manier heb ik het standaard dashboard geschikt gemaakt voor speaker inbouw,  gebruikmakende van  metalen roosters van 20cm autospeakers.

Mal A                                               Mal B

Daar ik de nieuwe speakerroosters met mooie afgeronde randen wilde maken, zodat die precies in de groef viel van het dashboard, ben ik eerst begonnen met het maken van een soort persmal van MDF.

De buitenmaat van mal A is exact gelijk aan de afmetingen en vorm van de binnenzijde van de verdiepte groef in het dashboard.

Mal A is aan alle zijden voorzien van mooie ronde kanten.Mal B is wat er overbleef na decouperen en de zaagsnede precies breed genoeg om een dun plaatje staal doorheen te persen.

Daarna een stuk uit een metalen autospeaker rooster geknipt dat ongeveer al de vorm heeft van het nieuw te vormen rooster, maar wel aan alle kanten 10 15mm breder.
Zo is er materiaal over is om lipjes te kunnen maken.
Vervolgens het stuk uitgeknipt rooster over het gat in Mal B gelegen, zodanig dat het overal gelijkmatig over het gat heen ligt.
Daarna
mal A hier bovenop gelegd precies uitgelijnd boven het gat en deze doormiddel van de bankschroef geheel door mal B geperst tot ie aan de andere kant eruit kwam.Er is nu een mooie afgeronde rand ontstaan, die straks na afwerking en montage in de groef valt.
De afwerking bestaat uit het wegknippen van het overtollige metaal van de opstaande rand tot daar waar het begint over te lopen in de ronding. Niet alles word weggeknipt, zoals rechts te zien is blijven er 5 lippen over van ongeveer 10mm breed. Hiermee word het rooster vastgezet.

Haal het zogenaamde "meter panel" van de motor los.
Boor allemaal 6 mm gaatjes op een afstand van ongeveer 3mm van de verdiepte groef.Er  moet namelijk een "beetje vlees" overblijven.
(
Blauwe Pijl)
Zaag het geheel uit en vijl het enigszins recht.
De sleuven (Rode Pijl) zijn bedoeld om de lipjes van het speaker rooster door te steken, en zijn makkelijk af te teken als je een rooster er op zet. De sleuven zijn ook een rij gaatjes van 1,5mm.
Als het panel nog goed in de lak zit (de mijne dus niet) en de rooster zijn ook netjes dan kan er gemonteerd worden.
Ik had nog wat speakerdoek, dat heb ik op maat geknipt en in het over het gat gelijmd op het "beetje vlees" wat er nog is. Vervolgens een weinig zwarte kit in de groef doen, dat werkt mooi glad af en voorkomt rammelen.
Het rooster plaatsen met de lippies door de groefies en de lippies aan de achterzijde ombuigen en een beetje inkorten. Ik heb daarna de het hele meterpanel gespoten.

Hieronder het resultaat

 

 

As of 't er nooit anders in gezeten heb!